Scheidingsregeling in samenlevingscontract fiscaal gunstig

Printvriendelijke versie

Scheidingen komen helaas vaak voor, ook onder samenwoners. Maar een scheidingsregeling in hun samenlevingscontract opnemen, dat gaat velen te ver. Begrijpelijk, want je begint op een vrolijker manier aan samenwonen. Toch kan een scheidingsregeling fiscaal de nodige vruchten afwerpen.

De Belastingdienst staat gereed om zijn deel op te eisen van samenwoners die uit elkaar gaan. Althans, als zij in hun samenlevingscontract geen afspraken hebben gemaakt over de financiƫle afwikkeling van een onverhoopte scheiding. Wie op dat moment alsnog daarover een regeling wil treffen krijgt dan gezelschap van de Belastingdienst als derde belanghebbende partij.
U bent zich als samenwoner mogelijk niet bewust van uw kwetsbare positie ingeval u en uw partner besluiten uiteen te gaan. Voor mensen die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan gelden wettelijke regelingen. Die gelden niet voor u. Wilt u wel aanspraak maken op vergelijkbare regelingen, dan moet u dat vastleggen in uw samenlevingscontract. Doet u dat niet, dan is de kans groot dat u na het uit elkaar gaan niets krijgt behalve een aanslag van de Belastingdienst.

Onderwerpen die belangrijk zijn om in uw samenlevingscontract te regelen voor de onverhoopte situatie dat uw relatie eindigt, zijn de verdeling van inkomen en vermogen, alimentatie en partnerpensioen. U bouwt immers ieder afzonderlijk inkomen, vermogen en pensioen op. Als u daarover vooraf niets regelt ziet de fiscus het betalen van alimentatie als een schenking. Met als gevolg dat u daarover schenkbelasting moet betalen en uw partner de betaalde alimentatie niet in mindering kan brengen op zijn belastbaar inkomen. Datzelfde geldt voor het overmaken van een deel van het spaargeld van uw partner naar u of omgekeerd. De Belastingdienst staat klaar om over dat bedrag minimaal 30% te incasseren.
Kortom, voldoende reden om dit soort zaken op tijd te regelen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die het samenlevingscontract u biedt om de fiscus op afstand te houden? Bel ons en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Bron: Het Financieele Dagblad